Grb KS Opatje selo

Koledar

Sponzorji

ŽBRINCA NOSI PRAVCE

sobota, 20. 1. 2018

Hisa opajske tradicije otvoritev 01

Turistična zveza Slovenije, Zavod RS za šolstvo in Center RS za poklicno izobraževanje pod pokroviteljstvom Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je v šolskem letu 2017/18 razpisal 15. mednarodni festival Več znanja za več turizma na temo Kultura IN turizem.

Pri ustvarjanju turističnega produkta sodelujejo dijaki iz 2.a oddelka ekonomski tehnik Srednje ekonomske in trgovske šole, Šolskega centra Nova Gorica. Dijaki so večkrat obiskali Opatje selo, o katerem se je pisalo že v 12. stoletju. Raziskali so edinstvene običaje, tradicijo in kulturno dediščino ter z intervjuji in anketo analizirali možnosti drugačne, bolj zanimive turistične ponudbe kraja. Kraj zaznamuje tudi veliko društev, pevskih zborov, predvsem pa zelo prijazni ljudje, ki so gostoljubni ter pripravljeni kadarkoli pomagati.

Pripravljena je štiridnevna ponudba, ki predstavlja drugačen način praznovanja prvega maja, saj vključuje dediščino opajskih prednikov, ki so kraju dali pečat z bičarstvom, kamnoseštvom, svilogojstvom, sodarstvom… Praznovanje je oplemeniteno z vaškimi opravili, običaji, zgodbami, pripovedkami, spomini, kulinariko… skratka s “pravcami”. Nova turistična ponudba Opatjega sela, ki so ji dali naslov “ŽBRINCA NOSI PRAVCE”, bo predstavljana na sejmu NATOUR Alpe-Adria, ki bo 31. Januarja 2018 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Na sejmu se bosta dijakom pridružila tudi člana opajskih društev. Vabljeni na sejem in k všečkanju na Facebooku TZS!